Doprava zdarma již od 699,-

Co je kratom

obsah článku

 

Kratom se stává v poslední době fenoménem. Máme ve společnosti skupinu lidí, co ho oslavují a pomáhá jim v každodenním životě - ať už při sportu, studiu či v práci/podnikání. A pak je zde skupina lidí, která kratom bere jako drogu. K tomu všemu na internetu je spousta informací a ve velké míře polopravd, takže laik může dostávat zkreslené informace. V tomto článku si shrneme to co je to kratom a co k dnešnímu dni vše o kratomu víme.

Co je to kratom

Kratom nebo odborně Mitragyna speciosa je původní strom z Jihovýchodní Asie. Kdy se jednodušeně řečeno sklidí jeho listy, které se následně rozdrtí na prášek. Toto rozdrcené listí obsahuje několik aktivních látek jako například Mitragynin či 7-hydroxymitragynin a mnoho dalších. Tyto látky mají na lidský organismus podobný vliv jako některé drogy, například kokain. Resp. člověk se může cítit nabuzeně, energeticky, koncentrovaně či to může tlumit bolest.

Historie kratomu

Slovo kratom vychází z thajštiny, kde domorodci v minolosti takto pojmenovali sušené listy tohoto stromu. V Jihovýchodní Asii se kratom používá již po staletí a tradiční využití kratomu se datuje minimálně do 19. století. Zde se také právě využíval pro zvyšování energie a soustředěnosti. V západním světě se kratom dostal do obliby díky jeho stimulačním a analgetickým účinkům - třeba při léčbě závislosti na drogách, či při léčbě psychickým onemocnění a fyzických bolestech - například zad.

Odrůdy kratomu

Jako laika Vám můžou zmást pojmenování. Nejčastěji se můžete setkat s názvy třeba Maeng Da, Jongkong či Borneo. Původní pojmenování je z toho, z jaké oblasti tento kratom pochází a kde se pěstoval. V dnešní době jsou to spíše stromy, které byly právě vyšlechtěny z těchto oblastí. Podle studií nejsilnější kratom by měl být právě Maeng Da a v jeho těsném závěsu právě Borneo.

Druhy kratomu

Nebuďte zmateni, když uvidíte zelený prášek a u toho napsáno červený kratom. Není to opravdu o barvě prášku. Jak jsme psali výše, kratom je strom.. listí.. a to je vždy zelené či takové do žluta. Pojmenování červený, zelený, bílý aj. je díky tomu jaké barevné žilky mají tyto lístky na sobě. Barvy žilek ukazují dozrálost lístků při sklizni. Samozřejmě každý druh má trochu jiné účinky.

Červený kratom

Červené žilky jsou na listech tehdy, kdy je strom plně dozrálý. Hodí tě spíše do “chillu” a pokud chceš snížit nějakou fyzickou či psychickou bolest - například zad. Má nejvíce relaxační a sedativní účinky.

Dá se říct, že červený kratom užívají lidé, co:

  • trpí chronickou bolestí
  • mají problémy s nespavostí
  • cítí úzkosti či stres
  • hledají relax a uvolnění

Bílý kratom

Bílé žilky znamenají, že strom kratomu není ještě plně dozrálý. Následné sušení bílého kratomu je velmi pomalé a probíhá za tmy. Bílý kratom je ideální volbou pro ty, kteří z nějakého důvodu potřebují více energie či více soustředění.

Dá se říct, že bílý kratom užívají lidé, co:

  • potřebují zvýšit energii
  • chtějí se více koncentrovat
  • tzv. deep work
  • chtějí lepší náladu
  • mají problémy se soustředěním

Některé reference také mluví o lidech, kteří mají ADHD a díky kratomu jsou schopni absolutní koncentrace.

Zelený kratom

Zelené žilky na listech kratomu znamenají, že rostlina stále dozrává. Zelený kratom je něco mezi bílým a červeným kratomem. Jeho účinky jsou stimulující, ale zároveň uklidňující.

Dá se říct, že zelený kratom užívají lidé, co:

  • hledají optimální stav stimulace a relaxace
  • mají mírné bolesti
  • jsou introverti - protože je to většinou rozmluví
  • chtějí zlepšovat náladu

Jak dlouho trvá “stav”

Účinky kratomu se nejčastěji dostaví v rozmezí 10-30 minut po požití a standardně “stav” trvá klidně i několik hodin. V průměru kolem šesti hodin. Doba trvá samozřejmě závisí na dalších faktorech jako třeba síla kratomu či požité množství.

Vedlejší účinky a rizika

Pokud to přeženete s dávkováním tak se můžou dostavit komplikace jako třeba nevolnost, mdlost či závratě. Vysoké a časté dávky Vám také můžou způsobit závislost. Doporučujeme proto začínat s menším množstvím, jen pár dnů v týdnu a jednou za čas kratom vysadit. Někteří uživatelé taky preferují, že pokud si jeden den vezmou kratom, tak další dva dny mají od toho pauzu. Někteří zase kratom neužívají vícekrát než 4x denně.

Dávkování kratomu

Doporučuje se začínat přibližně s 0,05 gramů na jeden kilogram tělesné váhy. Avšak jako lajk zkuste nejdříve dávku cca 2g a postupně přidávejte podle potřeby.

Za nás kratom je úžasná rostlina, které lidem co ho užívají správně a s respektem dokáže pomoci v oblasti v které potřebují. Avšak je opravdu důležité užívat kratom zodpovědně.

Přirovnali bych to takové té záhadné pilulce z filmy Všemocný (2011). Kdy po požití se dostaví právě taková ta přirozená energie, inteligence, “alfa being”, pocit štěstí. Ale bylo opravdu důležité nebrat více.

Článek je pouze informativního charakteru. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem, či potravinou. Jedná se pouze o sběratelský předmět. Pokud si kratom chceš zakoupit právě pro sběratelské účely, můžete si vybrat zde.