Doprava zdarma již od 699,-

Je kratom legální v ČR?

obsah článku

 

Noo, to je otázka. Takhle.. koupit ho můžeš, ale my ti ho nesmíme prodat za účelem konzumace, ale jen jako sběratelský předmět. Pojďme se na to kouknout více do detailu.

Pro některé je to návyková látka a pro některé zase lék na nejrůznější fyzické i psychické problémy a skvělý “dodávač” energie. Jak je to ale z pohledu legislativy?

Droga, lék či potravina?

Ani jedno. V ČR kratom není zařazen do žádné kategorie. Prostě mezi drogy zařazen nebyl a mezi léčiva také ne. Jooo a potravina to oficiálně také není.

Legislativa ČR na kratom

Držení, distribuce a konzumace není nikterak zakázána ani postihována. Z toho důvodu u nás v ČR je také kratom volně dostupný.

Prodej kratomu

Prodej kratomu však částečně omezen je. Kratom podle legislativy ČR není schváleným výživovým doplňkem či potravinou a smí se prodávat pouze pro sběratelské a laboratorní účely.

Potenciální nová potravina

Státní zemědělská a potravinářská inspekce považuje kratom za potenciální novou potravinu. To znamená, že historicky nebyla doložena spotřeba ve větší míře. Kratom by tedy mohl být uveden na trh jako potravina, ale nejdříve to musí schválit Evropský úřad pro bezpečnost potravin či Ministerstvo zemědělství. Což je zatím ve hvězdách.

Chybějící popisky u produktu

Z výše popsaného důvodu se popisky u produktu nesmí vyskytovat ve formě, kdy se produkt tváří jako potravina. Nesmí zde být něco ve smyslu - nasypte kratom do vody a pak ho vypijte či pozitivní reference jak kratom chutná výborně apod. Z tohoto důvodu většina prodejců kratomu má právě popisky velmi omezené. Proto většinu informací najdete u prodejce třeba na blogu a konečný kratom pak můžete objednat na produktové stránce. To vlastně můžete udělat na tomto odkazu.

Aktualizace legislativy kratomu v roce 2023

Není to ještě schválené, sněmovna se snad k tomu dostane v roce 2024, ale vláda si odhlasovala nové podmínky nakládání s kratomem. Např. že kratom se bude moct prodávat pouze osobám starším 18 let. Což většina internetových prodejců dělá, zásilka Vám totiž není vydána bez ověření věku. Zakáže se prodej v automatech. Dále všichni prodejci se budou muset registrovat a na obalech uvádět účinky a dávkování. Na produkty kratomu nebude moci běžet žádná reklama. Což podporujeme.

 

Článek je pouze informativního charakteru. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem, či potravinou. Jedná se pouze o sběratelský předmět. Pokud si kratom chceš zakoupit právě pro sběratelské účely, můžete si vybrat zde.