Doprava zdarma již od 699,-

Kratom a jeho vliv na játra

obsah článku

 

Kratom je fenomén posledních let. Užívají ho jak mladí na soustředění a energii, tak i starší na úlevu od bolesti. Ale, co když si kratom časem vybere nějakou daň? Třeba zrovna na játrech? Pojďme se tomu kouknout společně na zoubek.

Alkaloidy a práce jater

Kratom obsahuje mnoho alkaloidů včetně nejznámějšího mitragyninu. Tyto alkaloidy jsou zpracovávány v játrech. Takže lze říci, že játra jsou klíčový orgán při zpracování, uvolňování a také odstraňování kratomu.

Poškození jater

Jsou případové studie a lékařské zprávy, které naznačují, že užívání kratomu může vést k poškození jater. Ale je dobré také poznamenat, že se jedná jen o studie na jedincích a tento výzkum je v plenkách a stále probíhá v omezené míře. Ber to prosím s rezervou, protože v dalších odstavcích si rozebereme srovnání třeba s alkoholem a zjistíš, že oproti alkohol je kratom skoro nic, co se týká poškození jater.

Jak probíhá poškození

Tím, že to není ještě dostatečně probádaná oblast, tak se vědci jen domnívají, co to může způsobovat. Diskuze se vede nad hypotézou, že některé alkaloidy mohou poškodit jaterní buňky či vyvolávají imunitní reakci těla, která vede k poškození jater.

Srovnání škodlivosti

V porovnání s léky nebo jinými psychoaktivními látkami, které jsou známé svými negativními vlivy na játra (alkohol, antibiotika, Paracetamol, steroidy, ibuprofen, aj.), to vypadá, že kratom má mnohem nižší riziko poškození jater.

Vliv kratomu na mozek

Kromě jater má kratom nejvýraznější vliv na mozek. Jeho alkaloidy působí na opioidní receptory v našem těle a to může vést k pocitům euforie, energie, úlevě od bolesti, ale také k závislosti.

Vliv na další orgány v těle

Kratom může ovlivňovat další orgány v těle jako třeba srdce (tlak), trávicí systém a imunitní systém. Vliv na tyto orgány se odráží od dávkování, četnosti užívání a dalších faktorech dle jedince.

Zatímco je kratom využívám pro své blahodárné účinky a máte chuť ho zkusit, berte prosím v potaz rizika, které může přinést. Avšak je dobré říct, že pokud kratom budete užívat rozumně, “né v tak častých” intervalech a nepřehánět to v dávkování, tak rizika výrazně eliminujete.

 

Článek je pouze informativního charakteru. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem, či potravinou. Jedná se pouze o sběratelský předmět. Pokud si kratom chceš zakoupit právě pro sběratelské účely, můžete si vybrat zde.