Doprava zdarma již od 699,-

Kratom regulace

obsah článku

 

Rostlina, kterou někteří milují a někteří odsuzují. No prostě kontroverzní téma jak u nás, tak i ve světě. V některých státech je povolena, někde zakázána. U nás je prodej povolen, ale jsou tu potřeby kratom regulovat. Pojďme si v tomto článku shrnout regulace které nás čekají.

Aktuální stav

Kratom v ČR není nijak zásadně při prodeji omezen. Je tu omezení pro prodejce, kdy kratom lze prodávat pouze pro sběratelské účely. Bohužel v tomto případě si ho mohou koupit i děti. Ať nám to zákon neukládá, tak z etického hlediska my toto zboží dětem neprodáváme a při doručení objednávky Vám dopravce musí ověřit věk. Tím, že kratom není určen ke konzumaci a je to sběratelský předmět, tak prodejci nemůžou uvádět na obalu produktu ani na prodejní stránce přesné složení a účinky. I Když bychom rádi, je potřeba si tyto informace dohledat vždy na blogu prodejce.

Stanovisko světové zdravotnické organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) zastává názor, že kratom je látka, která se zakazovat nemusí a to na základě dostupných vědeckých studií na vyhodnocování účinků a rizik spojené s užíváním kratomu. WHO považuje rizika spojená s kratomem za řiditelná regulacemi jednotlivých států. Je to však jen doporučení a každý stát má právo se k regulaci či zákazu kratomu postavit podle svého uvážení.

Regulace v roce 2024

Pokud to vláda dotáhne, tak v roce 2024 či 2025 by měl vstoupit v platnost zákon, který definuje nakládání s psychoaktivními látkami s nízkým zdravotním rizikem - právě do této kategorie patří kratom a třeba CBD. Tento návrh zákona zatím prošel prvním čtením ve sněmovně v září 2023. Připravili ho vládní strany ve spolupráci s týmem národního koordinátora pro protidrogovou politiku.

Změny, které mají nastat

To nejdůležitější je zákaz prodeje kratomu osobám mladší 18 ti let. Což předpokládáme, že všichni prodejci, tak jako my, tento krok podporují. Kratom je látka obsahující alkaloidy, které působí na opioidní receptory v našem těle a to způsobuje pak stavy jako euforie, sedace apod. Toto prostě dětem do rukou nepatří.

Další důležitá změna je v zákazu prodeje kratomu přes automaty. V poslední době se hodně vyrojilo automatů prodávájící CBD a kratom. V tomto případě to navazuje na ten prodej od 18 ti, protože v těchto automatech nelze ověřit věk.

Prodávat kratom budou nově moci jen předem registrované firmy. Zde to není až takový průlom, jen se prostě všichni prodejci zaregistrují na nějakém portále.

Co je ale důležité, tak se znění výrazně informace na prodejních stránkách a balení výrobků. Nově prodejci budou muset uvádět účinky, možná rizika a doporučené dávkování. Což je za nás super, protože zákazník tyto informace bude mít na jednom místě již při koupi a nemusí si informace hledat jinde.

Bude také zakázána reklama. Samozřejmě v dnešní době, jak třeba Google tak i Facebook, reklamy na kratom zakazují. Avšak jsou stále možnosti jak tyto systémy obcházet a kratom inzerovat. Nově tento zákaz bude ukotven i v zákoně.

Pak jsou tady další změny, které jsou ale spíše dobré pro státní kasu tzn. nové příjmy, poplatky při prodeji a v budoucnu nás nemine spotřební daň.

Zákaz prodeje v internetových obchodech

Pan ministr Válek by rád zakázal prodej kratomu i v internetových obchodech avšak to se mu stále nepovedlo prosadit. Za to jsme samozřejmě rádi a z našeho pohledu to nedává ani smysl, když v dnešní době si jak při prodeji tak při převzetí balíčku můžou všichni prodejci nastavit ověřování věku.

 

Článek je pouze informativního charakteru. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem, či potravinou. Jedná se pouze o sběratelský předmět. Pokud si kratom chceš zakoupit právě pro sběratelské účely, můžete si vybrat zde.