Doprava zdarma již od 699,-

Kratom zákaz

obsah článku

 

Aktuální omezení kratomu v ČR

V České republice je prodej kratomu povolen, ale jeho prodej je omezen na sběratelské účely. Tento přístup umožňuje, že kratom není oficiálně určen ke konzumaci a prodejci nemohou uvádět na obalu produktu nebo na prodejních stránkách jeho složení a účinky. Kvůli absenci zákonných omezení věku je možné, že kratom mohou zakoupit i mladiství, přestože etické normy některých prodejců tento prodej omezují.

Stanovisko Světové Zdravotnické Organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě vědeckých studií vyhodnotila, že kratom nepředstavuje taková rizika, která by vyžadovala jeho celosvětový zákaz. WHO doporučuje, aby státy řídily rizika spojená s kratomem pomocí vlastních národních regulací, ale nechává konečné rozhodnutí na jednotlivých zemích.

Zákaz kratomu v roce 2024?

V roce 2024 nebo 2025 by měl v ČR vstoupit v platnost nový zákon, který se týká nakládání s psychoaktivními látkami s nízkým zdravotním rizikem, včetně kratomu a CBD. Tento návrh zákona, který prošel prvním čtením ve sněmovně v srpnu 2023, přináší několik důležitých změn.

Klíčové změny

Mezi hlavní změny patří zákaz prodeje kratomu osobám mladším 18 let, což je krok podporovaný většinou prodejců. Dále zákon zakazuje prodej kratomu přes automaty a uvádí povinnost registrace prodejců. Prodejci budou muset na prodejních stránkách a baleních uvádět účinky, možná rizika a doporučené dávkování.

Reklama na kratom bude zakázána, ačkoli v současnosti již některé platformy jako Google nebo Facebook takové reklamy neumožňují. Zákon také předpokládá zavedení nových poplatků a daní z prodeje.

Válek zase perlil

Ministr zdravotnictví Válek navrhl zakázat prodej kratomu v internetových obchodech, ale tento návrh zatím nebyl schválen. Mnoho prodejců tento zákaz nepovažuje za smysluplný, protože již existují mechanismy pro ověřování věku při prodeji a při převzetí zásilek.

Článek je pouze informativního charakteru. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem, či potravinou. Jedná se pouze o sběratelský předmět. Pokud si kratom chceš zakoupit právě pro sběratelské účely, můžete si vybrat zde.