Doprava zdarma již od 699,-

Mitragyna speciosa kratom

obsah článku

 

Kratom je tropický strom jménem Mitragyna speciosa. Původně z Jihovýchodní Asie a po celém světě se v posledních letech stává hitem díky svým účinkům jak po medicínské, rekreační, tak i povzbuzující stránce. Sám o sobě se ten strom kratom nejmenuje. V minulosti takto původní obyvatelstvo pojmenovávalo listy tohoto stromu a tento název se drží dodnes.

Historie kratomu

Kratom se užívá již přibližně od 19. století. Některé zdroje uvádějí i dřívější datum, ale těchto zdrojů je stále nedostatek. Nejznámější zmínka se datuje k roku 1836, kdy holandský botanik Pieter Willem Korthals, při cestách po Jihovýchodní Asii, narazil na kratom a popsal jeho užívání mezi místními obyvateli.

Během 19. a 20. století se kratom rozšiřoval hlavně po Jihovýchodní Asii jako právě v Thajsku, Malajsii a Indonésii. Nejčastěji ho využívali lidé pracující na polích pro zvýšení energie, vytrvalosti a snížení únavy.

Ve 20. století začínali první studie Kratomu a byly zkoumány jeho účinky hlavně pro farmaceutické odvětví. Byly identifikovány klíčové prvky - alkaloidy - jako právě Mitragynin a provedeny vědecké studie na tlumení bolestí a úzkostí. S rostoucím zájmem přicházeli kontroverze ohledně bezpečnosti a v některých zemích jako třeba Thajsko či Malajsie byly zavedeny první zákazy kratomu.

Celosvětové rozšíření se dočkal Kratom v 21. století - hlavně do Evropy a USA. Bylo to způsobeno hlavně digitalizací, ecommerce a zvyšujícím se zájmem o alternativní léčebné metody.

Druhy a účinky kratomu

Kratom užívají lidé právě pro jeho účinky. A těch účinků je opravdu hodně. Vždy samozřejmě záleží na druhu kratomu, ale mezi nejčastější účinky patří tlumení bolesti, euforie a více energie.

Co si hodně lajků plete je to, že kratom se nedělí na červený, bílý a zelený podle barvy prášku. Prášek je vždy zelený či žlutozelený - stále jsou to rozdrcené suché listy. Barevné pojmenování je podle žilek na listí. Červené žilky značí, že Mitragyna speciosa je při sklizni plně dozrálý, bílé žilky že kratom není ještě úplně zralý a zelené žilky znamenají, že strom stále zraje.

Účinky červeného kratomu

Červený kratom využívají hlavně lidé pro jeho analgetické a sedativní účinky. Hodí Vás do “chillu” a přestanete vnímat bolest. Nebo minimálně Vám od bolesti značně uleví. To platí jak pro fyzické bolesti, tak i ty psychické jako třeba - stres, migréna či úzkosti. Je to také dobrý pomocník pro lidi, kteří trpí nespavostí.

Účinky bílého kratomu

Bílý kratom má trochu jiné účinky než červený, defacto úplně opačné. Bílý kratom mají v oblibě hlavně lidé potřebující více soustředění a energie. Proto je oblíbený hlavně mezi studenty, pracujícími či sportovci.

Účinky zeleného kratomu

Zelený kratom je něco mezi bílým a červeným kratomem. Jeho účinky jsou lehce energizující a zároveň uklidňující. Proto také většinou, když někdo poprvé se rozhodne zkusit kratom, tak sáhne po zeleném.

Lze Mitragyna speciosa pěstovat u nás?

Teoreticky by to šlo. Avšak je potřeba si Mitragyna speciosa nejdříve více přiblížit. Jedná se o tropický strom, který dorůstá klidně cca 20 až 30 metrů. Pro svůj růst potřebuje vlhkou půdu, stálý sluneční svit a a stálé vysoké teploty. Mitragyna speciosa má velké listy, které jsou vždy zelené, akorát se mění barva žilek - to jsme si již řekli výše proč. Tím, že to je tropická rostlina, tak je opravdu náročná na pěstování v našem podnebí, kde se teploty často střídají. Z tohoto důvodu, by tady s největší pravděpodobností Mitragyna speciosa nepřežila. Pokud máte ale zimní či tropickou zahradu, tak v tomto případě pěstování klidně můžete zkusit. Pokud nepotřebujete obrovský strom, ale chcete to jako dekoraci do domu, tak pokud zajistíte dostatečné teplo, tak Vám pravděpodobně přežije také - ale žádnou velkou úrodu z toho nečekejte.

 

Článek je pouze informativního charakteru. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem, či potravinou. Jedná se pouze o sběratelský předmět. Pokud si kratom chceš zakoupit právě pro sběratelské účely, můžete si vybrat zde.